Meubel- en Interieurbouw

logo-OBD-meubel-interieurbouw.png

OBD-Meubel en Interieurbouw leidt jonge mensen op tot volwaardige vakmensen, die na hun opleiding direct aan de slag kunnen bij een meubel of interieurbedrijf. Bij OBD-Meubel- en Interieurbouw gaan leerlingen niet alleen naar school; ze werken ook veel mee in de praktijk. Een combinatie van leren en werken, die leerlingen optimaal klaarstoomt voor het echte werk.

Een opleiding volgen en meteen geld verdienen

Als je er voor kiest om een vak te leren moet je eerst nagaan wat je leuk vindt en waar je aanleg voor hebt. Als je denkt dat je er geschikt voor bent is een opleiding in de meubel- en interieurbouw bij OBD-Meubel- en Interieurbouw een aantrekkelijke mogelijkheid. Je wordt opgeleid tot meubelmaker/interieurbouwer of machinaal houtbewerker meubelindustrie en ontvangt daarbij meteen salaris.

De opleiding

De opleiding duurt ongeveer 2 jaar en bestaat uit 4 dagen per week werken in de praktijk en 1 dag per week theorie op school. Tijdens de kennismakingsperiode bij OBD-Meubel- en Interieurbouw leer je van alles over hout en houtbewerking, maar ook over veilig werken. Daarna ga je naar leerbedrijven om de fijne kneepjes van het vak te leren.  

Wat biedt OBD-Meubel- en Interieurbouw?

  • een tweejarige erkende vakopleiding;
  • een gegarandeerde praktijkovereenkomst;
  • vier dagen praktijk;
  • één dag theorie;
  • veel vakkundige begeleiding;
  • CAO-loon tijdens je opleiding;
  • voldoende mogelijkheden voor specialisatie en doorgroei 

Meubelmaker/scheepsinterieurbouw

 

Opleiding Interieurbouwer en Opleiding Meubelmaker/scheepsinterieurbouw

Werkzaamheden
De meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer werkt over het algemeen in een productieruimte. Hij maakt onderdelen die nodig zijn voor het maken van meubels en (scheeps)interieurs. Hij stelt deze onderdelen samen en monteert ze af tot een eindproduct. In de (scheeps)interieurbouw plaatst hij de producten ook op locatie. Hij werkt met machines en handgereedschappen bij het maken van de meubels of (scheeps)interieurs.

Welke branches
In een meubelmakerij worden kasten, stoelen, tafels, bedden, bureaus en nog veel meer gemaakt voor particulieren en bedrijven. Soms gaat het om maatwerk, een uniek product bestaande uit diverse materialen, een andere keer om meubels in series. Interieurbouwbedrijven zorgen voor de complete inrichting en het meubilair voor bijvoorbeeld restaurants, winkels of kantoorpanden. Er wordt voornamelijk met plaatmateriaal gewerkt, zoals mdf en triplex, soms ook met kunststoffen, metaal of glas. Scheepsinterieurbouwbedrijven maken betimmeringen en meubels voor stuurhutten, kombuizen en kajuiten. Specialistisch werk.

Doorgroeimogelijkheden
De meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer (niveau 2) kan doorgroeien naar allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer op niveau 3. 

Opleiding: Ontwerpend meubelmaker

Werkzaamheden
De ontwerpend meubelmaker is een volwaardig meubelmaker. Hij kan in principe alle maatwerk meubels ontwerpen en maken waar de klant om vraagt. De ontwerpend meubelmaker maakt in een werkplaats de onderdelen van meubels met behulp van machines en handgereedschappen, die daarna worden gemonteerd tot een geheel waarna het kan worden afgewerkt. Veel ontwerpend meubelmakers werken als zelfstandige. Hij moet dus een zaak kunnen runnen. Daarvoor moet hij de branche goed kennen, reclame voor zijn bedrijf maken, offertes kunnen maken en beoordelen.

Welke branches
In een meubelmakerij worden kasten, stoelen, tafels, bedden, bureaus en nog veel meer gemaakt voor particulieren en bedrijven. Soms gaat het om maatwerk, een uniek product, een andere keer om meubels in series. Interieurbouwbedrijven zorgen voor de complete inrichting en het meubilair voor bijvoorbeeld restaurants, winkels of kantoorpanden. Er wordt voornamelijk met plaatmateriaal gewerkt, zoals mdf en triplex, soms ook met kunststoffen, metaal of glas. De onderdelen van een interieur worden in de werkplaats gemaakt en op locatie geplaatst. Scheepsinterieurbouwbedrijven maken betimmeringen en meubels voor stuurhutten, kombuizen en kajuiten. Specialistisch werk.

Doorgroeimogelijkheden
De ontwerpend meubelmaker kan op creatief vlak doorgroeien. Hij kan een eigen onderneming opzetten, en als deze goed draait, personeel in dienst nemen. Daarnaast kan een creatief vakman zich verder scholen. Een diploma op niveau 4 geeft recht op doorstroom naar het hbo. De ontwerpend meubelmaker kan ook cursussen en workshops geven aan bijvoorbeeld instituten of in het eigen atelier, gastlessen geven binnen het onderwijs of zitting nemen in adviescommissies en samenwerkingsverbanden.