Houttechniek

logo-OBD-houttechniek.png

OBD-Houttechniek leidt jonge mensen op tot volwaardige vakmensen, die na hun opleiding direct aan de slag kunnen bij een timmerfabriek. Bij OBD-Houttechniek gaan leerlingen niet alleen naar school; ze werken ook veel mee in de praktijk. Een combinatie van leren en werken, die leerlingen optimaal klaarstoomt voor het echte werk.

Een opleiding volgen en meteen geld verdienen

Als je er voor kiest om een vak te leren moet je eerst nagaan wat je leuk vindt en waar je aanleg voor hebt. Als je denkt dat je er geschikt voor bent is een opleiding in de timmerindustrie bij OBD-Houttechniek een aantrekkelijke mogelijkheid. Je wordt opgeleid tot montagemedewerker of machinaal houtbewerker timmerindustrie en ontvangt daarbij meteen salaris.

De opleiding

De opleiding duurt ongeveer 2 jaar en bestaat uit 4 dagen per week werken in de praktijk en 1 dag per week theorie op school. Tijdens de kennismakingsperiode bij OBD-Houttechniek leer je van alles over hout en houtbewerking, maar ook over veilig werken. Daarna ga je naar leerbedrijven om de fijne kneepjes van het vak te leren.

Wat biedt OBD-Houttechniek?

  • een tweejarige erkende vakopleiding;
  • een gegarandeerde praktijkovereenkomst;
  • vier dagen praktijk;
  • één dag theorie;
  • veel vakkundige begeleiding;
  • CAO-loon tijdens je opleiding;
  • voldoende mogelijkheden voor specialisatie en doorgroei 

Wat heb je nodig om toegelaten te worden?

  • minimaal een VMBO-diploma basisberoepsgericht met wiskunde of natuur- en scheikunde 1;
  • bij onvoldoende vooropleiding kun je toegelaten worden via een éénjarig niveau 1-traject

Meer weten? Vraag informatie aan!!! Of bel ons 0314- 34 51 55.

 

Montagemedewerker Industrieel Produceren met Hout (BBL)

Werkzaamheden
Als Montagemedewerker industrieel produceren met hout werk je in de timmerindustrie. Je maakt vloeren, wanden en daken. De afdeling machinaal houtbewerken maakt de losse onderdelen en die zet jij in de timmerwerkplaats in elkaar. Dit gebeurt vaak aan de hand van een tekening op de maten staan. Alles moet douane passen. Ook het inpakken van het product is belangrijk. De spullen mogen niet vervoerd. Je werkt netjes, precies en veilig.

Welke takken
De timmerindustrie maakt onder andere gevelelementen (kozijnen, ramen en deuren) en wanden, vloeren en daken voor houtskeletbouw woningen. De producten zijn vaak voor aannemers gericht, soms voor particulieren.

Doorgroeimogelijkheden
De Montagemedewerker timmerindustrie (niveau 2) kan doorgroeien naar Allround montagemedewerker archiveren van Allround houtskeletbouwer op niveau 3.

Montagemedewerker Industrieel Produceren met Hout (BBL)

Werkzaamheden  
Als Montagemedewerker werk je bij een timmerfabriek. Je monteert daar gevelelementen, bijvoorbeeld ramen, deuren en kozijnen. Ook kan je de kant van houtskeletbouw op. Dan monteer je onderdelen voor daken, wanden en vloeren. Aan de hand van een werktekening ga je aan de slag. Kleine opdrachten voer je deels zelfstandig uit, grote opdrachten samen met collega's. Het gaat vaak om bewerkingen die vragen om grote nauwkeurigheid. Je wilt natuurlijk voorkomen dat een deur niet in het kozijn past. Je werkt altijd volgens de veiligheidsinstructies en houdt ook goed de kwaliteitseisen in de gate

Om houtskeletbouwer te worden begin je met de opleiding montagemedewerker industrieel produceren met hout. Aan het einde van deze opleiding kan je je verder specialiseren in de houtskeletbouw. Tijdens de opleiding ga je beginnen in onze werkplaats zodat je de basisvaardigheden kunt leren. Als je deze onder de knie hebt, ga je naar je leerbedrijf om aan de slag te gaan en verder te werken aan je praktijkopdrachten. Je gaat bijvoorbeeld gevelelementen zoals ramen, deuren en kozijnen in elkaar te zetten en afwerken. Tijdens je specialisatie Houtskeletbouw leer je meer over het isoleren en maken van complete gevelelementen.

 

Welke takken  
De timmerindustrie maakt onder andere gevelelementen (kozijnen, ramen en deuren) en wanden, vloeren en daken voor houtskeletbouw woningen.  De producten zijn vaak voor aannemers gericht, soms voor particulieren.

Doorgroeimogelijkheden  
De Montagemedewerker timmerindustrie (niveau 2) kan doorgroeien naar Allround montagemedewerker archiveren van Allround houtskeletbouwer op niveau 3.

Machinaal houtbewerker Timmerindustrie

Werkzaamheden
Als machinaal houtbewerker bewerk je hout en plaatmateriaal dat bedoeld is voor de timmerindustrie. Dat doe je met houtbewerkingsmachines, met zagen en met vlakbanken. Je moet precies op maat kunnen zagen, omdat het anders niet past. Je verzamelt zelf het hout dat bewerkt moet worden. Als je klaar bent zorg je dat het bewerkte hout wordt afgevoerd of ergens wordt opgeslagen. Je kunt goed zelfstandig werken, maar ook in een team.

Welke branches
De timmerindustrie maakt onderdelen voor de bouw, zoals kozijnen, ramen, deuren en trappen. Er worden ook wanden, vloeren en daken voor houtskeletbouw woningen gemaakt.

Doorgroeimogelijkheden
De Machinaal houtbewerker (niveau 2) kan doorgroeien naar een Allround medewerker op niveau 3.

Werkvoorbereider industrieel produceren met hout

Als werkvoorbereider industrieel produceren met hout bezit je alle vakkennis om kozijnen, deuren en trappen te maken. Maar in dit beroep maak je dat niet zelf, maar zorg je ervoor dat al dat werk goed gedaan kan worden. Jij bent vooral bezig om uit te rekenen hoeveel het gaat kosten, materialen in te kopen en al het timmerwerk te begeleiden. Belangrijk is dat je goed met iedereen kunt overleggen. Van productiewerker tot klant en tekenaar. Ook moet je duidelijke werkopdrachten kunnen schrijven.

  • Deel deze pagina: